Z dniem 18.07.2007 r. otrzymałem Cetyfikat Zgodności Ekogwarancja PTRE Sp.z. o.o. Pszczelarz posiadający
certyfikat ma prawo umieszczać na etykiecie miodu informację, że jest to
produkt ekologiczny oraz sprzedawać go po wyższej cenie z racji
posiadanych przez dany produkt właściwości. Aby uzyskać certyfikat,
gospodarstwo pasieczne musi przejść pozytywnie dwuletni okres
przestawiania na ekologiczne metody produkcji, nadzorowany przez
upoważnioną do tego typu działań jednostkę certyfikującą. Bardzo ważnym
elementem przygotowania się do prowadzenia gospodarstwa ekologicznego
jest zapoznanie się z obowiązującymi, prawnymi wymogami określonymi w
ustawie o rolnictwie ekologicznym z 20 kwietnia 2004 roku, które pomogą
pszczelarzowi zrozumieć specyfikę produkcji metodami ekologicznymi. Każdy
pszczelarz, który podjął decyzję o rozpoczęciu procesu przestawiania
gospodarstwa pasiecznego, wysyła zgłoszenie działalności w rolnictwie
ekologicznym do wybranej przez siebie jednostki certyfikującej. Po
zapoznaniu się z wnioskiem jednostka taka przesyła pszczelarzowi
niezbędne informacje na temat zasad pszczelarstwa ekologicznego,
obowiązujące przepisy oraz umowę. Po podpisaniu umowy rozpoczyna się
proces nadzorowanego przestawiania gospodarstwa pasiecznego, którego
celem jest pełne dostosowanie systemu produkcji w gospodarstwie do
wymagań pszczelarstwa ekologicznego i uzyskanie jego potwierdzenia w
formie certyfikatu.
Warunki
prowadzenia pasieki metodami ekologicznymi zawarte są w załączniku I.
części C Rozporządzenia Rady nr 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991 roku
w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania
produktów rolnych i środków spożywczych. |